Der findes utallige vinanmeldelser, hvor der refereres til sorte kirsebær, men hvad er sorte kirsebær, er det en speciel sort af kirsebær, er det udtryk for særligt modne kirsebær, eller hvad mener man eksakt med ”sorte kirsebær”?
Jeg tror realiteten er, at de fleste ikke aner, hvad de snakker om, men at man har hørt eller læst begrebet et sted fra, og bruger det i flæng. Det at henvise til, at en vin smager og dufter af sorte kirsebær svarer grundlæggende til at sige, at den smager og dufter af modne røde vindruer.
Kirsebær er ikke blot kirsebær, og der findes et hav af sorter. Når det er sagt er de kirsebær, der tænkes på helt sikkert spisekirsebær (søde kirsebær), og formentlig også de sorter, der producerer de mørke bær, som f.eks. Black star. Det kan også være Sylvia, Prunus Avium, Van, Prunus Avium, Sweetheart, Prunus Avium osv. osv. osv.
Jeg er temmelig sikker på, at der ikke er en eneste vinsmager, der er i stand til at skelne kirsebærsorterne fra hinanden i forbindelse med smagning af vin, og essensen er, at der tænkes på de sorter, der giver de mørkeste kirsebær, og at det er den overordnede smag og duft, der er i velmodne kirsebær fra de sorter der producerer den mørkeste frugt, der refereres til.