Det er klart, at du ikke slipper med hammerslagsprisen, men hvor meget kommer der egentlig oveni, når du handler på auktion?
Først og fremmest skal det afklares om det er et lot, der handles i fuldmoms, altså hvor der kommer moms både på hammerslaget og auktionshusets salær – hav altid fokus på det.
På Bruun-Rasmussen skriver de typisk, at lottet handles i ”fuldmoms”, mens de fleste lot’s på Campen og DAB-auktioner handles i fuldmoms. På Lauritz handles sædvanligvis ikke i fuldmoms, men det kan forekomme.
Dernæst kommer auktionshusets salær og moms af salæret, samt ofte et hammerslagsgebyr, og hvor meget er det så?
Bruun-Rasmussen:
”Liveauktioner
Her tillægges hammerslagsprisen 32%, der dækker salær på 25,6% samt moms af salæret. For mønter tillægges hammerslagsprisen 25%, der dækker salær på 20% samt moms af salæret.
Onlineauktioner
Her tillægges hammerslagsprisen 28%, der dækker salær på 22,4% samt moms af salæret.”
Auktionshuset (Lauritz]:
”For hvert købt varenummer på auktion tillægges et købersalær på maksimum 25% af salgsprisen inkl. moms, ligesom der pålægges et købergebyr på DKK 80/EUR 12.”
DAB-auktioner:
”Til budsummen lægges auktionssalær på 20% af budsummen, dog minimum kr. 50,- pr. katalognummer. Såvel budsum som auktionssalær tillægges gældende moms (25%), dvs. salær inkl. moms er 50%. På personbiler, campingvogne og motorcykler tillægges der kun moms på salæret, således salæret inkl. moms på disse varer er 25%”
Campen Auktioner:
”Til budsummen skal der tillægges et auktionssalær på 22 % af budsummen dog min. 100 kr. pr. enhed ved onlineauktioner + 25 % moms ved salg til kunder, som bor i Danmark. Eksempel: Ved bud på 400 kr. på én vare: 400 kr. + 100 kr. = 500 kr. + 25 % moms = I alt 625 kr. Eksempel: Ved bud på 1.000 kr. på én vare: 1.000 kr + 22 % salær = 1.220 kr + 25 % moms = I alt 1.525 kr.”
Udover de klassiske auktionshuse er der også tjenester som Sharewine og Catawiki, hvor der kan handles vin. Disse tjenester er væsentlig billigere, men fungerer også anderledes end de traditionelle auktionshuse, idet køber og sælger selv aftaler afhentning / levering af vinene. Her er salæret benævnt ”køberbeskyttelse” og er typisk på omkring 8 pct., og 12.5 pct. hvis du køber direkte af Sharewine.
På de traditionelle auktionshuse skal sælger også betale et salær til auktionshuset for at få vinene solgt. Hos Bruun Rasmussen er det f.eks. 18 pct. af hammerslaget inklusive moms (dog er der et grundgebyr på 125 kr. for vin), så de samlede transaktionsomkostninger for handel med vin på auktion er ikke ubetydelige. På Sharewine er det 8 pct. dog minimum 20 kr.
Hvis du kender en vinhandler, der er medlem af Liv-ex (dem er der ikke mange af, omkring 650 på verdensplan) er det nogle helt andre gebyrer, de kræver for at sælge vinen på platformen. Det er kun 2-3 procent, men til gengæld er de månedlige udgifter for vinhandleren for at være medlem ganske betydelige (jeg ved det, for jeg har selv været medlem og betalt dem), se HER, ligesom de er meget strikse med vinene.
Hvis der er den mindste fejl, bliver de ikke klassificeret som SIB, men speciel condition, og det koster på prisen med det samme. Se f.eks. de tre flasker nedenfor, der blev solgt som speciel condition qua den lille afskrabning på toppen af den midterste flaske.
I forhold til at vurdere om, der er gode handler er der flere muligheder. Hvis du ikke har adgang til data fra Liv-ex, kan du f.eks. søge på de store internationale vinhandleres hjemmesider for at se markedsprisen for den vin, der er på auktion. Jeg plejer at søge på Rare Wine, da deres priser meget ofte ligger ret tæt på priserne på Liv-ex. Deres lagerliste kan findes HER, vær opmærksom på, at deres priser er ex. moms og dansk vinafgift.
Derudover har f.eks. Sotherbys en rigtig fin søgefunktion i forhold til tidligere auktioner, som du kan finde HER. På Bruun Rasmussens hjemmeside er det også muligt at se tidligere hammerslag i en periode.
Jeg kan også henvise til www.wine-searcher.com som også har en rigtig god søgefunktion.
Jeg har set mange, mange gange, at der er solgt vin på vinauktioner, hvor den samlede pris for køber bliver langt højere end, hvad vinen kan købes for hos f.eks. Rare Wine, hvilket altid undrer mig, når nu der er så gode muligheder for at undersøge markedsprisen.