Vejrets påvirkning på vinproduktion og priserne, ny rapport

wine math

Foto fra rapporten

Denne artikel udgivet af Cambridge University Pres på vegne af American Association of Wine Economists er temmelig nørdet, men meget indsigtsfuld i forhold til vejrets påvirkning på vinpriserne. Læs den HER.

Artiklen ser på amerikanske vine i forskellige segmenter, men indeholder også referencer til tidligere undersøgelser, der er meget spændende.

Der er f.eks. henvisninger til ældre undersøgelser der forholder sig til Bordeaux og temperaturernes indvirkning på vinens pris, samt hvilken betydning nedbør har, hvilket er voldsomt f.eks., hvis det regner i hele høstperioden.

Denne type undersøgelser er interessante, da de viser, hvordan ændringerne i klimaet rundt om på jorden påvirker de enkelte vindistriker, og de priser der opnås for vinene, hvilket igen relaterer sig til den kvalitet, som vinene har.

I relation til f.eks. England og Danmark bliver det også spændende at se om, vi får stigende temperaturer i de næste årtier, og hvordan det påvirker kvaliteten og dermed potentielt set prisen på de vine, vi kan producere i Danmark.

Stigende temperaturer påvirker typisk kvaliteten i gunstig retning i de områder, hvor der ligger på grænsen, hvorvidt at det er muligt at producere kvalitetsvine, og negativt i de områder, hvor det bliver så ekstremt varmt, at det “koger” druerne. Selv i mindre ekstreme tilfælde vil stigende temperaturer påvirke stilen på vinene, hvilket f.eks. også er sket i Bordeaux, hvor vinene i dag har væsentlig mere alkohol end, de havde tidligere.

Ændringerne i temperaturerne er dog langtfra den eneste faktor i forhold til klimaændringerne, der har betydning. Det er mindst lige så vigtigt, hvis ikke vigtigere, hvor meget nedbør der kommer, og hvornår den falder, samt den klimatiske udvikling i øvrigt, herunder f.eks. frost, storm, hagl m.v., der altsammen påvirker vinproduktionen i meget væsentligt omfang, herunder hvilke druer det giver mening at dyrke.

Rapporten berører således nogle af den lange række af meget væsentlige aspekter af vinproduktion i fremtiden, som berører alle vinproducenter i alle områder, og der er potentielt set mange penge på spil.

Dette website anvender cookies fra Google til at levere sine tjenester og analysere trafik. Din IP-adresse og brugeragent deles med Google sammen med effektivitets- og sikkerhedsmetrics. Dette sker for at sikre tjenestekvaliteten, generere brugsstatistik samt registrere og håndtere misbrug. Læs mere her: https://policies.google.com/technologies/cookies