Chateau Cheval Blanc 1947 er en legende. Den umulige og unikke vin, som ingen anden Cheval Blanc, eller Bordeaux for den sags skyld. Helt sin egen og helt fuldstændig unik for sin tid og Cheval Blanc. En vin, der ikke burde eksistere som en af verdens bedste vine nogensinde, men som alligevel blev lige præcis det.
En vin skabt i en tid, hvor der ikke var adgang til nye egetræstønder, hvor det overhovedet at få adgang til propper, flasker og etiketter var en udfordring, og hvor det var så varmt, at bare det at styre gæringen var en kæmpe udfordring.
Alle disse faktorer har selvfølgelig været en medvirkende faktor til vinens status, men det er kun en lille del af historien. Den sande baggrund er, at den var så anderledes i forhold til alt andet, der blev produceret i Bordeaux på denne tid.
Vinen består af 50% Cabernet Franc og 50% Merlot, der blev produceret ca. 110.000 flasker, og høstudbyttet var usædvanligt højt henset til de meget gunstige vejrforhold.
Det er sådan set ikke så usædvanlige data, men det er alkoholprocenten tværtimod. Den er på 14,4 pct., hvilket er en ekstrem høj alkoholprocent for Bordeaux i fyrrene, hvor den typisk lå omkring 12 pct.
Den høje alkoholprocent skyldes det usædvanlige varme vejr i sommeren og det tidligere efterår, hvilket gav perfekt grobund for druer med et meget højt naturligt sukkerindhold. Det varme vejr udmøntede sig da også i at høsten på Chateau Cheval Blanc begyndte den 15. september (ca. 2 uger før normalt), og det vel at mærke i temperaturer, der stadig lå på omkring 35 grader og derover.
Interessant nok brugte man på Cheval Blanc is for at køle mosten i et forsøg på at kontrollere gæringen. Til trods herfor var der altså stadig 14,4 pct. alkohol i vinen, ligesom der efter gæringen stadig var 4,5 gram residual sukker, hvilket ganske givet er baggrunden for, at de der har smagt vinen ofte refererer til portvin.
Stilen på vinen er således meget markant anderledes end den typiske Bordeaux for denne tid, og den beskrives ofte som nærmest portvinsagtig, så fyldig, koncentreret, sukkerholdig og kraftig, skulle den have været, da vinen var på sit højdepunkt.
Mange kritikere beskriver den også som en af de bedste vine fra Chateau Cheval Blanc fra det tyvende århundrede, hvis ikke den bedste af alle vine fra det tyvende århundrede.
Michael Broadbent har sagt om vinen, at den “is one of the greatest wines of all time’.
Robert Parker har givet den 100 point, med blandt andet følgende maleriske beskrivelse:
“What can I say about this mammoth wine that is more like port than dry red table wine? The 1947 Cheval Blanc exhibits such a thick texture it could double as motor oil. The huge nose of fruitcake, chocolate, leather, coffee, and Asian spices is mind-boggling. The unctuous texture and richness of sweet fruit are amazing. Consider the fact that this wine is, technically, appallingly deficient in acidity and excessively high in alcohol. Moreover, its volatile acidity levels would be considered intolerable by modern day oenologists.”
Jancis Robinson er lige så begejstret og har tidligere skrevet, at hun ærlig talt ikke forventede nogensinde at smage en bedre vin.
Med vinens helt unikke karakteristika for sin periode er det ikke nogen overraskelse, at den er dyr, se f.eks. prisen nedenfor 26.500 dollars pr. flaske hos Grand vin Wine Merchants, som tilsyneladende har 3 flasker på lager. Imponerende. 26.500 dollars pr. flaske er da også en slags penge sidst på måneden. Det er imponerende, at de har tre flasker, eftersom Chateau Cheval Blanc ifølge Sothebys alene skulle have 16 flasker tilbage.
Screenshot fra Grand vin Wine Merchants
I 1947 var det normalt, at vinene blev solgt i tønder og aftappet af forskellige grossister, jeg har f.eks. købt en kasse chateau Angelus 1947, som er aftappet i Danmark, og desværre ligger noget af et stykke fra den kvalitet som Cheval Blanc leverede i 1947. Priserne varierer efter hvor vinene er tappet, se f.eks. priserne fra Top Wines fra Schweiz nedenfor.
Screenshot fra Top Wines
Sothebys har tidligere solgt en række flasker, senest den 25. november 2023, hvor 6 flasker blev solgt for 375.000 HKD, hvilket er ca. 340.000 danske kroner. Baseret på billederne ser det ud til at være fine flasker, selvom der kun er billeder af de 3 flasker, mærkelig nok.
Screenshot fra Sothebys
Bruun Rasmussen har på auktionen den 5. december 2024 et parti på 8 flasker på bud til en vurderingspris på mellem 300.000 – 400.000 kr.
Startbuddet er på 200.000 kr. og der er pt. ingen bud. Det forstår jeg sådan set ganske godt, da alle flaskerne, med undtagelse af 2, har en meget lav fyldningsgrad.
Screenshot fra Bruun Rasmussen
Skal jeg igen sammenligne med min ”billige” kasse Chateau Angelus 1947 har stort set alle flasker væsentligt bedre fyldningsgrad end de 8, der er til salg her, bortset fra nr. 3 og 5 fra venstre, og de øvrige flasker er med meget høj grad af sandsynlighed ikke drikkelige. Nu er det selvfølgelig også samlervine, og jeg er meget spændt på at se om dette her lot tiltrækker sig samlernes interesse, henset til de fleste vines stand. Jeg kan godt tvivle.
Dertil kommer, at 5 af flaskerne tilsyneladende har været eksporteret til USA, hvilket sædvanligvis ikke forhøjer værdien. Bemærk i øvrigt, at den amerikanske importør har anført, at vinen har 12 pct. alkohol, hvilket ikke passer nogen steder med det reelle alkoholindhold, men måske kan have noget med importafgifterne at gøre.