Lægeforeningen vil med ni konkrete forslag i en nyligt offentliggjort rapport gøre op med den danske drukkultur, særligt blandt de unge.
Det fremgår af rapporten, at der er behov for en national samtale om danskernes alkoholkultur, herunder et grundlæggende opgør med de unges alkoholvaner.
Danske unge hører til blandt de unge i Europa med det højeste alkoholforbrug, og andelen af unge mellem 15-16 år, der har drukket alkohol inden for den seneste måned, ligger på 74 %, hvilket skal sammenholdes med gennemsnittet i Europa på 47 %, jf. en rapport fra 2020 fra ESPAD Group.
Dertil kommer, at det er en væsentlig del af kulturen blandt unge at drikke alkohol, særligt til fester, hvor 33 % af de 15-25-årige ifølge Lægeforeningens rapport har oplyst, at de har behov for alkohol for at have en sjov fest. Det skal sammenholdes med, at halvdelen af de 15-25-årige har sagt nej til at deltage i et socialt arrangement, fordi de ikke har lyst til at drikke alkohol, og at 49 % mener, at de føler sig lidt udenfor til fester, hvis de ikke drikker.
Ifølge Sundhedsstyrelsens nøgletal om alkohol har 59 % af unge mellem 15-25 år været udsat for drikkepres fra deres venner.
Det er dog ikke alene de unge, der har udfordringer med alkohol, idet ca. 402.000 danskere har tegn på moderate alkoholproblemer, og ca. 67.000 har tegn på svære alkoholproblemer, jf. Sundhedsstyrelsens nøgletal om alkohol.
Disse tal smitter af på mange børns opvækst. Således vokser 9 % af alle børn i Danmark op i familier, hvor mindst én forælder har tegn på alkoholproblemer, og 1,5 % af alle børn vokser op med mindst én forælder med tegn på svære alkoholproblemer, hvilket svarer til 109.000 børn.
Det er denne alkoholkultur, som Lægeforeningen med sine ni forslag vil gøre op med, særligt i forhold til de unge, hvor Lægeforeningen ikke finder, at den forebyggelsesplan, der blev indgået politisk aftale om sidste år, er tilstrækkelig.
Lægeforeningens rapport indeholder en lang række referencer, der understøtter foreningens ni forslag, som er:
Begræns tilgængeligheden og alkoholfri fællesskaber
- Hæv grænsen for salg af alle typer alkohol til 18 år.
- Indfør minimumspriser på alkohol.
- Gem spiritus væk i butikkerne.
- Stop salg af alkohol mellem kl. 22.00-08.00.
- Stop salg af alkohol på tankstationer.
- Luk ned for markedsføring af alkohol.
- Indfør alkoholaftaler i grundskolen.
- Fjern alkohol fra ungdomsuddannelser
- Udbred alkoholfrie fællesskaber.
I relation til den danske alkoholbranche vil et reduceret forbrug naturligt medføre lavere omsætning og indtjening, hvis forslagene har den ønskede effekt.
Den umiddelbart største konsekvens for branchen, hvis forslagene blev indført, er dog formentlig forslag 6, der vedrører, at der skal lukkes ned for markedsføring af alkohol, inklusive på sociale medier.
Alkohol sælges i Danmark i vid udstrækning i forbindelse med markedsføring af en uendelig række af tilbud i tilbudsaviser, reklamer på sociale medier, nyhedsbreve mv., så der er ingen tvivl om, at et så indgribende forbud vil medføre en fundamentalt anderledes måde at handle med alkohol på i Danmark.
Der er dog ikke tegn på, at forslagene står lige foran at blive implementeret. Berlingske har talt med Socialdemokratiets forebyggelsesordfører, Mathilde Powers, der har udtalt til Berlingske:
“Næst efter tobak er alkohol det mest skadelige rusmiddel for vores helbred. Alt for mange familier kommer i klemme, og alt for mange børn vokser op i ødelagte familier på grund af alkohol. Derfor er der bestemt behov for at gøre op med vores kultur på dette område.”
Hun udtalte endvidere til Berlingske, at hun ikke vurderer, at der kommer yderligere tiltag rettet mod unge under den nuværende regering, men at det godt kan komme på tale at se på de nuværende indsatser mod voksnes alkoholmisbrug.
Det er dog ikke den rene elendighed. Ifølge Dansk Statistik er salget af alkohol faldet i 2023, således at salget af spiritus, øl og vin er faldet henholdsvis 7,8 %, 5,3 % og 0,9 %.
Salget er dog stadig betydeligt, idet der i 2023 blev solgt, hvad der svarer til 44,4 mio. liter ren alkohol i danske forretninger. Det svarer til, at hver dansker over 18 år i gennemsnit købte 9,3 liter ren alkohol om året eller 11,9 genstande (1,5 cl ren alkohol) om ugen.
Tallene har dog tidligere været langt større og toppede i 1983 med et forbrug på 12,8 liter alkohol, jf. Alkohol og Samfund, Alkoholstatistik 2015.
Interessant nok er salget af alkoholfri øl steget voldsomt i de seneste år. I 2011 var en husstands gennemsnitlige forbrug til alkoholfri øl på 8 kr., hvilket i 2021 er seksdoblet til 46 kr., jf. data fra Dansk Statistik.
Tendensen med faldende salg af alkohol ses over store dele af Europa og er tidligere omtalt her på bloggen. Det gør sig særligt gældende for rødvin og spiritus, hvorimod hvidvin, mousserende vin og champagne klarer sig bedre. Det vigende salg er også afspejlet i en række skuffende regnskaber for nogle af de store producenter Læs mere om det HER og HER.
Det forhold, at der er et generelt fald i salget af alkohol, medfører ikke nødvendigvis, at problemerne med alkoholkulturen, særligt blandt de unge, er aftagende, idet forbruget ikke fordeler sig jævnt over befolkningen. Langt størstedelen af alkoholen indtages af en mindre gruppe.
De undersøgelser som Lægeforeningen henviser til, viser endvidere, at der er et problem med alkoholkulturen blandt de unge, og at det ikke går den rigtige vej. Det er tidligere anslået, at 25 % af befolkningen drikker 75 % af det samlede forbrug, jf. artiklen “Alkoholforbrug i Danmark – folkesundhedsmæssige udfordringer og videnskabelige spørgsmål” i Ugeskrift for Læger fra 2005.
Problemet er, at et generelt vigende salg af alkohol ikke nødvendigvis også gør sig gældende for den store gruppe, der har problemer med alkohol, hvilket i givet fald vil medføre, at gruppens procentuelle andel af det samlede forbrug vil være stigende.
Ifølge data fra Danskernes sundhed er gruppen af personer med tegn på problematisk alkoholforbrug ikke faldende. I 2023 lå den på 20 % for mænd og 10,3 % for kvinder.
Det samme gør sig gældende for personer nyindskrevet i offentligt finansieret alkoholbehandling, hvor der i 2023 samlet set var 7.860.
Set i det lys giver en række af Lægeforeningens forslag særdeles god mening, da mange af forslagene er møntet på at reducere forbruget blandt de unge og hæve aldersgrænsen for salg af alkohol.