LVMH (Louis Vuitton-Moët-Hennessy): Regnskab 2024 skuffer markedet

LVMH (Louis Vuitton-Moët-Hennessy) regnskab for 2024 var sådan set en smule bedre end analytikerne havde forventet, men årets resultat har tilsyneladende alligevel skuffet investorerne, da aktien i skrivende stund er nede med 5,5 pct.

Indtægterne for vin og spiritus faldt med 11 pct. Hårdest ramt var cognac og anden spiritus, der faldt med 15 pct., vin og champagne faldt med 8 pct.

De hårdest ramte markeder var Kina, Europa og USA.

Årets omsætning endte på 5,862 mia. euro for vin og spiritus mod 6,6 mia. euro 2023 og 7,099 mia. euro 2022.

Ser man på de enkelte segmenter er det største fald sket for cognac og anden spiritus, hvor salget endte på 2,683 mia. euro mod 3,141 mia. euro i 2023, og 3,625 mia. euro i 2022.

Champagne og vin endte på 3,180 mia. euro i 2024 mod 3,461 mia. euro i 2023 og 3,474 mia. euro i 2022.

Bryder man regnskabet endnu mere ned fremgår det, at årets salg af champagne faldt fra 70,9 millioner flasker i 2022, til 66,5 i 2023 og endte på 61,7 millioner flasker i 2024. Det er et ret betydeligt fald, særligt sammenholdt med salget af andre vine, herunder andre mousserende vine end champagne, hvor salget endte på 61,3 millioner flasker, hvilket faktisk er en lille stigning fra 2023, hvor salget endte på 61,1 millioner flasker. I 2022 endte salget på 56,5 millioner flasker.

Salget af cognac endte på 80,8 millioner flasker mod 83,2 i 2023 og 94,3 i 2022.

Det fremgår videre af regnskabet, at efterspørgslen efter 3 exceptionelle år begyndte at normalisere sig i 2023, hvilket fortsatte ind i 2024, blandt andet grundet fald i forbrug, og et svært marked i Kina.

Udover de varer, der er solgt er det interessant at se, hvordan det ser ud med varebeholdningen og igangværende arbejder, da det siger noget om, hvorvidt der produceres til lager, hvilket vil kunne være med til at holde priserne oppe. Det har tidligere været et emne i forhold til Dom Perignon, da ingen rigtig ved, hvor mange flasker, der bliver produceret og heller ikke, hvor stor en del af produktionen, der udbydes. Det er klart, at sælges der kun en mindre del af produktionen, kan det være med til at holde priserne oppe, fremfor at hele årets produktion sættes til salg på en gang.

Det er svært at sige, hvor stor en del af årets produktion der sættes til salg for de enkelte brands, men faktum er, at posten samlet set i 2022 var på 6,892 mia. euro for vin og spiritus, som steg til 7,775 i 2023 og endelig til 8,240 mia. euro i 2024. Der er altså tale om en stigning på 1,348 mia. euro på 2 år. Det er værd at holde øje med denne post i fremtidige regnskaber, da det siger en hel del om, hvordan udviklingen er, og de risici der er forbundet med investeringer.

Det fremgår af note 11, at der under posten ”impairment” er sket en reduktion af værdien af færdige produkter med 2,245 mia. euro og under posten ” Goods purchased for resale” er sket en reduktion på 334 mio. euro. Det siger også en del om markedssituationen, at man har været nødt til at nedskrive værdien af varelageret, ikke kun vin og spiritussegmentet, med 2,245 mia. euro. Dette er bestemt en post, der er værd at holde øje med i de næste regnskaber.

Hvis priserne på markedet er holdt oppe ved at reducere udbuddet og producere til lager med håb om bedre tider, er det bestemt en risiko, der skal tages i betragtning i forhold til, at det kan påvirke priserne, når LVMH begynder at sælge ud af lageret.

For så vidt angår 2025 fremgår det blandt andet, at

“The Wines and Spirits business group is approaching 2025 with vigilance and pragmatism, with the environment still clouded by uncertainty hanging over a number of markets. While continuing to strictly manage costs, the Group’s Maisons will maintain their target of growing their market share through a proactive policy aimed at crafting unique experiences for consumers.”

Denne strategi flugter fuldt ud med de initiativer, der er igangsat f.eks. i forbindelse med Moët & Chandon’s partnerskab med Formel 1, Dom Perignon’s samarbejde med Mathias Bengtsson, Hennessy’s samarbejde med LeBron James osv. osv.

Denne strategi har man fulgt i mange år, se f.eks. hvor mange ”særlige” udgaver der er af Dom Perignon med særlige etiketter, alt sammen med henblik på at forøge salgsprisen, af en vare, der grundlæggende set er en ”stangvare”.

Det er de nu ikke ene om, da der er talrige eksempler på, at producenter lancerer særlige limited editions, eller helt unikke og meget dyre flasker.

Det ses særligt indenfor whisky og cognac, hvor f.eks. Martell har en hel del limited editions m.v., hvoraf mange har været målrettet det kinesiske marked, som pt. ser meget svært ud.

Uanset om, der er tale om special editions kan jeg konstatere, at der pt. er nogle unikke muligheder for at samle selv meget dyre flasker cognac op for en virkelig god pris på auktion.