Østjysk Vinforsyning A/S regnskab for 1. oktober 2023 – 30. september 2024, hvad siger tallene?

Østjysk Vinforsyning A/S er en af de mellemstore vinhandlere, og det er derfor interessant at se, hvordan deres tal ser ud, og hvor tilfredse selskabet var med årets gang.

Det fremgår af ledelsesberetningen, at

”Resultatudviklingen ligger væsentlig lavere end hvad der blev fremsat i årsrapporten 2022/23. Resultatet anses som ikke tilfredsstillende.”

Det fremgår videre af ledelsesberetningen, at markedet for vin- og spiritus forventes at stabilisere sig i næste regnskabsår. Det tror jeg ikke, de skal forvente, tværtimod ser markedet endnu mere mudret ud, ligesom de konstante trusler om told, der fyger rundt, ikke ligefrem vil gøre noget godt for markedet, hvis de bliver effektueret.

Dette gælder særligt, hvis der kommer en generel toldkrig mellem US og EU, da der i givet fald vil være meget stor risiko for øget inflation, og dermed at forbrugerne får færre penge mellem hænderne, hvilket ganske givet ikke vil gøre noget godt for vin- og spiritusbranchen.

Det har vi dog endnu til gode at se ske. Indtil videre er det ikke blevet til andet end trusler, med undtagelse af den told, der er blevet lagt på kinesiske varer.

Årets bruttofortjeneste endte på 32.008 t.kr. mod 38.439 t.kr. sidste år. Det ordinære resultat efter skat endte på 2.131 t.kr. mod 8.867 t.kr. sidste år, så det er en ret væsentlig nedgang, også sammenlignet med Philipson Wine, se indlægget om deres regnskab HER.

Varebeholdningen og forudbetaling for varer steg fra 86.221.582 kr. til 95.700.506 kr., hvilket er en post, jeg altid har fokus på i alle regnskaber, da den både viser om der købes til lager, og hvor stor en eventuel nedskrivning af varelageret har på balancen i selskabet. Vi så senest med LVMH’s regnskab, at de tog en ordentlig nedskrivning på hele varelageret (ikke kun på vin). Læs mere om det HER.

Nedskrivning er en potentiel risiko, som både producenter og forhandlere kan risikere at se ind i, som markedet ser ud lige nu, hvor markedet bombarderer kunderne med tilbud på vin, som sælges med store rabatter, da lagrene bugner af usolgt vin rundt omkring. Dette gælder særligt for de vinhandlere, der har store lagre af årgangsvine, hvis der er hold i rygterne om, at forårets en primeur-kampagne i Bordeaux bliver med store nedsættelser i forhold til sidste år – vi har dog stadig til gode at se, om dette bliver tilfældet.

Selskabets likvide beholdning var på 137.738 kr. ud af de samlede aktiver på ca. 122 mio. kr., og egenkapitalen var på ca. 29 mio. kr. ved regnskabsperiodens udgang, så selskabets aktiver er i vidt omfang finansieret ved fremmedkapital, som steg fra ca. 81. mio. kr. året før til 92 mio. kr. ultimo regnskabsperioden.

Det harmonerer med, at de øvrige finansielle omkostninger steg fra ca. 2,7 mio. kr. til 3,8 mio. kr.

Alt i alt er det vel et regnskab, der meget godt illustrerer de udfordringer branchen står overfor, og jeg er meget spændt på om ledelsens forhåbninger om bedre tider i næste regnskabsperiode bliver opfyldt. Jeg håber det, men som jeg skrev ovenfor, er jeg nu ikke så sikker.