Sidste år blev der lavet en aftale mellem Bordeaux’s wine bureau, CIVB, og den franske stat om delvis dækning af omkostningerne til at nedlægge ca. 9.500 hektar vinmarker i Bordeaux’s område, ud af de ca. 108.000 hektar, som på daværende tidspunkt var opdyrket. Staten støtter projektet med ca. 38 millioner euro.
Aftalen kom i hus som følge af at faldende efterspørgsel gjorde, at man så ind i et scenarie med en estimeret overproduktion på 300.000 hl, svarende til 40 millioner flasker, hvortil skal lægges de ca. 200.00 hl, som blev solgt til priser, der ikke var rentable, eller kun gav et beskedent udkomme. En primeur kampagnen 2023 i foråret 2024 har heller ikke ligefrem givet løfter om en bedre fremtid med faldende priser og svigtende salg.
Dette skal sammenholdes med, at Chambre d’agriculture Gironde tidligere i 2023 lavede en undersøgelse blandt vinbønderne, der afslørede, at en tredjedel af regionens vinbønder havde økonomiske problemer, ligesom den franske stat indgik en aftale med EU, der gjorde det muligt for staten at bruge 200 millioner euro på at opkøbe og omdanne overskudsvin til bioethanol m.v.
Den dårlige økonomi er et problem, ikke kun for den enkelte vinbonde men for hele regionen, idet det er estimeret af CIVB, at imellem 2.000 – 3.000 hektar vinmarker er blevet forladt, hvilket skaber grobund for sygdomme, hvorfor der er et behov for at vinmarkerne nedlægges og vinstokkene fjernes.
Problemstillingen er, at forbruget af vin er faldende, hvilket, der er redegjort ret præcist for i OIV’s “STATE OF THE WORLD VINE AND WINE SECTOR IN 2023”
Decanter har i en artikel fra den 29. juli 2024 beskrevet, at man pt. har nedlagt mere end 3.000 hektar, og at der altså er et stykke vej endnu. Det skulle angiveligt skyldes dårligt vejr, at man ikke er nået længere, idet processen dog fortsætter.
Det er bemærkelsesværdigt, at et område som Bordeaux, et af de mest kendte områder, hvis ikke det mest kendte, er nødsaget til at nedlægge op imod 9 pct. af vinmarkerne grundet dårlig økonomi og svigtende salg, og dermed at vinbønderne ikke kan klare sig i konkurrencen.
Det skal nævnes, at det ikke er vinmarker i de dyreste og bedst kendte appellationer, som Saint Julien, Pauillac, Saint Estèphe, Graves, Pessac-Léognan, Pomerol, Saint Émilion og Margaux m.fl., der nedlægges, men marker i de billigere områder, hvor langt størstedelen af produktionen i Bordeaux kommer fra.