Hvor hurtigt flyver en champagneprop?

Man skal ikke spøge med at “poppe” en flaske champagne eller mousserende vin, da der er et betydeligt tryk i flaskerne.

Men, hvor meget tryk er der egentlig i en champagneflaske, og hvor meget fart er der på proppen, når du “popper” flasken?

Den hastighed proppen flyver med afhænger af en lang række faktorer, herunder navnlig temperaturen på flasken, da højere temperatur giver højere hastighed, og det gavner absolut heller ikke at ryste flasken.

Det korte svar på spørgsmålet er, at hastigheden under optimale omstændigheder kan være op til 100 km/h, jf. undersøgelser foretaget af Friedrich Balck, som refereret i Decanter i en artikel fra 2008: læs den her.

Jeg husker meget tydeligt, at vi engang i de glade dage før finanskrisen åbnede en dobbeltmagnum champagne for at fejre en god handel. Der var så meget tryk på, at proppen lavede et hul i loftpanelerne 3-4 meter oppe. Det var voldsomt.

Det er altså absolut ikke noget, man skal spøge med, og det er før sket, at der er sket betydelig skade, særligt hvis proppen rammer med fuld fart i øjnene.

Foto: Reims Champagne-Ardenne universitet

Hvis du har lyst til at nørde fysikken bag trykket m.v. i en champagneflaske har Physics World en meget spændende artikel om emnet: læs den her.

Dette website anvender cookies fra Google til at levere sine tjenester og analysere trafik. Din IP-adresse og brugeragent deles med Google sammen med effektivitets- og sikkerhedsmetrics. Dette sker for at sikre tjenestekvaliteten, generere brugsstatistik samt registrere og håndtere misbrug. Læs mere her: https://policies.google.com/technologies/cookies