Hvad koster en vinmark, og hvor meget påvirker det hver enkelt flaske vin?

Der er meget stor forskel på, hvad en vingård koster, herunder navnlig hvad en hektar vinmarker koster. Chateau Lafite er f.eks. i 2011 blevet estimeret til at have en værdi på 3,7 mia. euro, læs mere om det HER.

Selv i Bordeaux varierer priserne i ekstremt omfang, fra omkring 10.000 euro pr hektar og derunder for de absolut billigste, til flere millioner euro pr. hektar i de dyreste områder. Se f.eks. artiklen HER, der gennemgår priserne. Gennemsnitsprisen i Pauillac var f.eks. i 2020 på 2.8 mio. euro pr. hektar.

De billigste ikke regulerede marker, nu taler vi helt billige marker og ikke i Bordeaux, kan producere op imod 250 hl/ha pr., mens man f.eks. i Sauternes kan komme helt ned på 7 hl/ha. Også i Pauillac, hvor markerne altså koster 2.8 mio. euro i snit, er produktionen relativt lavt, og ligger i gennemsnittet ofte omkring 40 hl/ha.

Hvis vi f.eks. har en producent, der har købt 10 hektar vinmarker til 20.000 euro pr. hektar et eller andet sted i verden, hvor han kan producere så meget han vil pr. hektar, har han investeret 200.000 euro. Har vores bonde optaget lån med en rente på 7 pct., svarer det til 14.000 euro i årlige renter.

10 hektar med 250 hl/ha giver 330.000 flasker. 14.000 euro er ca. 105.000 kr., så det er ca. 30 øre pr. flaske, der går til forrentning af lånet til markerne. Problemet for vores fiktive producent er, at 250 hl/ha er helt ekstremt, så lad os justere det til 125 hl/ha, så ender vi på 60 øre pr. flaske til forrentning.

120 hl/ha er dog stadig langt over, hvad kvalitetsproducenterne producerer, og også langt over, hvad der er tilladt rigtig mange steder, hvor vi ofte ligger på omkring 50-55 hl/ha, eller derunder, Romanée Conti kan f.eks. ikke producere over 35 hl/ha i henhold til appellationens regler (og de producerer kun omkring 25 hl/ha).

Selvom vi regulerer vores fiktive bondes produktion til 50 hl/ha flytter det ikke meget i absolutte tal for hver flaske, vi ender på ca. 1,5 kr. pr. flaske til forrentning af lånet. Problemet er, at nogle vine bliver solgt til så lave priser, at hver øre tæller. Hvis vi f.eks. ser på gennemsnitsprisen for 1000 liter bulk fra Bordeaux, ligger den og svinger mellem 1.000 – 1.400 euro pr. 1.000 liter. Hvis vi tager et gennemsnit på 1.200 euro pr. 1.000 liter, svarer det til, at der betales ca. 9.000 kr. for 1.333 flasker, eller 6,75 kr. pr. flaske. Det er ikke meget.

Regnestykket ser helt anderledes ud, hvis vi ser på de marker, der koster flere millioner euro, idet produktionen her også er langt lavere, f.eks. ligger udbyttet i Pauillac ofte omkring 40 hl/ha.

Har vi f.eks. en ”bonde” der har købt 10 hektar i Pauillac til 2,8 million euro pr. hektar (gennemsnittet i Pauillac i 2020) er investeringen 28 millioner euro. Med en rente på 7 pct. ender vi på ca. 1,96 mio. euro, eller ca. 14,7 mio. kr. i renter årligt.

Med 40 hl/ha vil der blive produceret ca. 53.333 flasker, hvilket giver omkring 275 kr. pr. flaske alene til forrentning af omkostningerne til køb af jorden.

Der er selvfølgelig en verden til forskel på kvaliteten af de to vine, der vil blive produceret i mine eksempler, og den pris vinene kan sælges til.

Mine eksempler viser blot, hvorfor nogle vine nødvendigvis er dyre, ganske simpelt fordi, vinmarkerne er så dyre i indkøb, at alene forrentningen af investeret eller lånt kapital bliver til et betydeligt beløb pr. flaske.

Det er endda kun starten af alle de udgifter, der er til vinproduktion. Det ser vi nærmere på i en anden artikel (der er mange).

Indtil jeg er klar med den, kan du læse mere om udgifterne til vinproduktion HER og HER (eksterne links)

Dette website anvender cookies fra Google til at levere sine tjenester og analysere trafik. Din IP-adresse og brugeragent deles med Google sammen med effektivitets- og sikkerhedsmetrics. Dette sker for at sikre tjenestekvaliteten, generere brugsstatistik samt registrere og håndtere misbrug. Læs mere her: https://policies.google.com/technologies/cookies