Det er meget almindeligt, at der på vinetiketter står “Vieilles vignes” eller “old vines,” hvilket betyder, at vinen kommer fra gamle vinstokke.
Indtil nu har dette dog været et vidt begreb.
Der har således ikke tidligere eksisteret faste regler for, hvornår en vinstok betragtes som gammel, med undtagelse af Barossa Valley i Australien. Her har Barossa Old Vine Charter udarbejdet fire kategorier:
- Old Vine: mindst 35 år gamle
- Survivor Vine: mindst 70 år gamle
- Centenarian Vine: mindst 100 år gamle
- Ancestor Vine: mindst 125 år gamle
Læs mere om klassifikationen HER.
Der er ikke mange vinstokke i Europa, der er mere end 100 år gamle, eftersom vinlusen, phylloxera, ødelagde langt de fleste vinstokke i Europa i det 19. århundrede. Vinlusen blev opdaget i begyndelsen af 1860’erne og gik i de efterfølgende årtier bersærk i de europæiske vinmarker, hvilket ødelagde en meget, meget stor del af samtlige vinmarker.
Der er dog enkelte undtagelser, særligt hvor vinstokkene står i meget sandholdig jord, som for eksempel i Colares i Portugal eller Listel i det sydlige Frankrig. Det hører dog til sjældenhederne. Der er også stadig to marker i Champagne, som ikke blev angrebet: Clos Saint Jacques og Clos des Chaudes Terres, hvor Bollinger producerer deres Vieilles Vignes Françaises, en champagne i den helt dyre ende.
I Australien er der derimod mange gamle vinstokke, og det samme gælder i Chile.
OIV (International Organisation of Vine and Wine) har med resolution OIV-VITI 703-2024 nu indført en standard for, hvornår en vinstok kan anses for at være “Vieilles vignes” eller “old vines.”
Ifølge resolutionen er old grapevines vinstokke, der er ældre end 35 år, mens en old vineyard defineres som en “block of vineyard terrain, continuous and legally delimited” hvor mindst 85 % af vinstokkene er over 35 år gamle.
Der er mange flere nuancer og detaljer i resolutionen, end hvad der er nævnt her. Dette er kun en opsummering af konklusionen. Du kan læse hele resolutionen HER.